måndag 23 mars 2009

Blå våg

Äntligen har jag sytt färdigt ett UFO (=unfiniched object!) som länge har legat i lådan och väntat. Den passar ju till sommaren med sin fräscha blåvita färg, t.ex. på en trädgårdsbänk utomhus.

fredag 13 mars 2009

Fel djur?

Man ser ju roliga videoklipp t.ex. i TV där hunden "läser" tidningen. Hos oss är det dock katten som gör det! Ibland så till vida att jag sedan inte har själv annat än strimlor kvar att läsa!


Samma katt är också mycket behjälplig vid sömnad, hon ska "hjälpa till" att klippa, sedan vaktar hon att symaskinen funkar och tyget matas ut bra genom att ligga intill maskinen och vakta när tyget kommer fram på baksidan! Man får verkligen vakta så hon inte stoppar tassen i maskinen! Hon brukar också ligga i lapplådan med tygbitar intill och bara titta på. Min systol är också ständigt upptagen av henne så jag får lyfta ut henne om jag ska sy.

torsdag 12 mars 2009

Försvinnande 9-ruta

Ibland får man se ett tjusigt mönster som dessutom är lätt att göra. En annan Lapphexa visade denna "försvinnande 9-ruta" på mötet, fast i en annan färgskala. Självklart måste jag bara testa! Nu återstår att kvilta täcket och sy på kantband!



söndag 8 mars 2009

Massor med kuddar

Till de saker som jag gillar särskilt mycket hör att sy kuddar. Det finns så många underbara tyger som lämpar sig till kuddar för att sedan visas upp på soffan, på stolar, ute i trädgården... Jag har alltid kuddar lite varstans, varierar dom bara efter årstiden.
Till saken hörde i början att det alltid gömde sig en lapp med kattansikte någonstans. Men numera har jag släppt den idéen, då det ju inte lämpar sig överallt!
Här ses några av alla mina kuddar!
Kattansikte som fix idé!

Samma kudde i helbild

Några andra kuddar gjorda på samma sätt, 5x5 smårutor:






Motivkuddar till hund- och kattvänner i blockhusteknik



Gladfärgade kattkuddar på gång

Möss ska det väl också vara...


Kuddar sydda av gamla jeans och lite till

Småsaker

Förutom kassar och väskor, blir det förstås en hel del andra småsaker också. Dukar, löpare, tabletter, väggbonader mm, kanske för att testa en ny teknik eller ett annorlunda block.
Här ses några sådana alster.

Gladgula banantabletter till frukostbordet kan väl pigga upp den mulnaste morgonen?

Eller arla morgontuppar och -hönor, inte bara till påsken!

Till en väninna med en liten, mysig Bed&Breakfast i Estland (http://www.villaottilia.ee/villaottilia-sve.htm) gjorde jag en skylt att ha på dörren till frukostrummet. Dessutom heter hennes vilda byracka just Latte, lätt att gissa varför!

måndag 2 mars 2009

Väskor och kassar

Det är roligt att sy småsaker som kassar och väskor. De blir fort färdiga så man får snabbt se resultatet. Och det är roligt att bära en egendesignad väska som ingen annan har. Man kan välja en väska efter tillfället eller efter de kläder man bär.
Här ses några väskor:

En väska för skördefesten?

En "tårtväska" kan väl platsa på besök där gott kaffebröd utlovas?


Jag har sedan många år en avog inställning till plastkassar. Så jag har sytt åtskilliga tygkassar att alltid ha med i bilen om man skulle råka handla.
Har även sålt eller gett bort åtskilliga som present eller som lotterivinster. Självklart har jag en rejäl arsenal sådana själv också, det finns ju så underbara tyger att sy kassar av!
Det är roligt att kunna matcha kasse efter tillfälle: till trädgårdsmötet ska det så klart vara en blommig kasse och till symötet kanske en med bilder på sygrejer! Hundälskande vänner har fått hundkassar och kattägarna går förstås runt med kattkassar!


Kassar för plantor, istället för pappers- eller plastplantkassar!

söndag 1 mars 2009

Några alster

För att se bilden i större format, klicka på den!

Jag har två gamla, ärvda gungstolar som det är roligt att sy mattor till.
Den ena är en trästol, högryggad och relativt smal.
Den andra är en snirklig stilmöbel, låg och bredd.
Alltså två helt olika stolar som naturligtvis kräver olika storlek på mattorna.
Jag har sytt några mattor och fler skall det bli, det är ju roligt att byta stolarnas utseende efter årstiden!
Här är vårmattor till bägge:

Mattan till höger har marint tema, passar bra till sommaren! Löparen till vänster är ingen gungstolsmatta utan ska vara just en löpare, passar bra på julbordet.

Den marina mattan på plats:

Sedan följer några rosiga täcken. De fungerar som borddukar eller som slummertäcken, beroende på storleken (på människan!)


Nästa täcke är ett s.k. motivtäcke med sjöjungfru. Barnsängstorlek.
Det andra täcket är av barnvagnsstorlek och har grodor och blommor som motiv.
Dessutom syns tabletter till påskbordet eller när man nu vill se arla tuppar och hönor!

Sedan följer två större täcken: Jordgubbsland, som är dubbelsidigt användbar och Våtmark med tema från grodornas rike.

Lapphobby

Självklart är jag också medlem i den mycket syglada föreningen Lapphexorna här i Göteborg. Vi har ett möte en gång om månaden då vi bl.a. visar och berättar om våra senaste arbeten.
Vi syr rara pyttetäcken som vi lämnar till Mölndals Sjukhus neonatalavdelning. Den nyblivna mamman får välja ett sådant täcke att ta med sig hem när hon lämnar sjukhuset med sitt lilla knyte.
Här mitt senaste pyttetäcke-skapelse:

... och en tidigare skapelse i samma storlek, 50x70 cm! Passande för en liten människa stor (liten!) som ett smörpaket!

Vi har också syträffar då o då och så anordnar vi egna utställningar ibland eller så deltar vi i större evenemang.
Förra året hade vi t.ex. en stor egen utställning i Sjöfarsmuseet med temat Sjö som sig bör, under flera månader. Den blev en succé!
Några bilder därifrån.
Först ordet Lapphexorna med signalflaggor!

Sjörövare!

Några sjötäcken

Fler sjötäcken


Just nu förbereder vi oss att delta i det stora evenemanget Nordisk Quilteträff, NQT, som äger rum här i Göteborg under Kristi Himmelfärdshelgen 20-24 maj. Den utställningen kommer säkert att överträffa allt jag har sett förut!
Utställningen är öppen för alla intresserade, välkomna! Mer info finns på deras egen hemsida: http://www.rikstacket.com/medlem/norrdiskquilttraff2009.pdf

Igår var jag på Symässan här i Göteborg. Det är en begivenhet som inträffar både vår och höst och får oss tygtokiga lappsömmerskor att vallfärda till nämnda mässa.
Där trängs vi sedan och vänder och vrider på alla underbara kvilttyger med en salig uppsyn!
Säkert köper vi också mycket mer än vi egentligen skulle behöva och rimligen hinner sy upp, men är man tygtokig så är man!
Mitt redan välfyllda tyglager ökades med både blommiga, randiga och rutiga tyger och nu funderar jag på vad det skall bli av allt det vackra.

Här ses några av mina fynd:

Jag ska komplettera med bilder av mina egna arbeter allt eftersom. Tills dess visar jag det senaste, ett stjärntäcke lagt på de underbara Bohusklipporna vi har här hemma och vars färg varierar efter årets och dygnets gång!


Alla bilderna på min blogg är tagna av mig eller maken!